Keelpijn

Heeft u last van keelpijn? Het gaat vaak samen met hoesten. Keelpijn en hoesten komen dan ook regelmatig tegelijkertijd voor en zeker bij kinderen. Keelpijn kan echter ook heel mild beginnen en later een keelontsteking worden. Dan is het van belang dat u in de gaten gaat houden of dat het acuut of chronisch is. Als een keelontsteking acuut is, dan krijgt u het vaak na een hardnekkige verkoudheid. Als hij niet over gaat, of snel terugkeert, dan noemen we het een chronische keelontsteking.

Keelpijn en hoesten, wat nu?

Als u keelpijn heeft, dan kan dat veroorzaakt worden door een virus of een bacterie. Dit kunt u al erg snel oplopen. Door het inademen van vochtdruppels met de ziekteverwekker kunt u bijvoorbeeld al besmet raken. Druppels komen in de lucht wanneer iemand die besmet is met keelpijn gaat hoesten. Als het over een virus gaat, dan kan het een ontsteking in uw keelholte veroorzaken. Betreft het een bacterie, dan tast deze vaak de amandelen aan. De keel is vaak erg rood en u heeft ook pijn bij het slikken. Als u last heeft van keelpijn en hoesten, dan is het belangrijk om veel te drinken en de keel vochtig te houden.

Pijn in de keel…

Wanneer u pijn in de keel heeft, kan dat komen doordat u veel in rokerige ruimten bent geweest of wanneer u zelf rookt. Pijn in de keel kan ook worden veroorzaakt door teveel en te hard praten (verkeerd stemgebruik) of door te schreeuwen (meezingen met de muziek op een feest waar ook nog eens gerookt wordt). Er kan echter ook een verkoudheid in aantocht zijn, waardoor uw keelpijn wordt veroorzaakt. Daar kunt u dan het beste wat rust voor pakken, want dan gaat de keelpijn meestal na een paar dagen vanzelf weer over.

Geplaatst op 25 maart 2015

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *